Postitoimista (Charles Bukowski)

Elämää ei ole tarkoitettukaan helpoksi, tietää Charles Bukowski, joka raataa pitkän vuosikymmenen kohtuuttoman kuluttavassa postimiehen työssä viime vuosisadan puolivälin Yhdysvalloissa. Jos hän olisi hieman vanhempi, voisi hänen luulla olevan itsensä Aku Ankan esikuva: samanlaisia hullunkurisen arjen koomisia selviytyjäsankarihahmoja molemmat.
Yksi ero miehissä kuitenkin on: Aku ei olisi selvinnyt työstä postissa.

Tutustuin Bukowskiin sattumalta. Nappasin mukaani kirjastosta silmiini hypänneen pokkarin, sillä tekijän nimi kalskahti tutulta, mutta en ollut vielä lukenut herralta mitään. Pitäähän tuttuihin nimiin perehtyä, ajattelin. Kotona nimeä googlettaessani huomasin tuttuuden selittyvän kuitenkin vain samannimisellä huutokauppakamarilla...;)
Kun kirja kuitenkin jo oli sylissä, ajattelin antaa meklarille mahdollisuuden.

Bukowskin teos Postitoimisto on miehen itsensä mukaan omaelämäkerrallinen romaani  yhdestätoista vuodestaan Yhdysvaltain postilaitoksessa. Kovapäisen ja viinaanmenevän, samaa naista suotta liian pitkään pitelevän miehen työura on epätodellisen vaiherikas: työpaikka on kuin hullujenhuone, mutta Henry ottaa kaiken sopivan lunkisti. Huonona päivänä pomolle soitetaan suuta vaikka se tietäisi potku-uhkaa, naisen kanssa ryypätään läpi yön vaikka seuraavana päivänä töitä olisi kellon ympäri – ja töihin mennään silti aina. Tosimies ei vemppaa.

Bukowskilla on loistava asenne selvitä jatkuvasti äärirajoille vetävässä arjen oravanpyörässä: minä teen nyt näin, tässä ei nyt muu auta – ja minä kyllä tiedän mitä minä teen! 
Jos nainen vie enemmän kuin antaa, nainen saa mennä. Jos pomo ilkeilee, kostetaan hienovaraisesti. Jos näyttää siltä, että hommat eivät toimi, ne laitetaan toimimaan. Ja jos menee pieleen, ei kerrota kenellekään.

Kirjan kieli tuntuu aluksia roisilta, mutta miten tuollaista elämäntarinaa voisi muutenkaan kuvata? Muutaman sivun jälkeen kieli tuntuukin jo maailman hauskimmalta. Asiat ilmaistaan suoraan ja häpeilemättä: minä elin näin, deal with that.

Lukekaa ihmeessä – tämä oli loistava!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.