Sofian maailma (Jostein Gaarder)Jos henkiolennot voivat kulkea seinien läpi, kumpi on kovempaa materiaa, ihminen vai henkiolento? Eikö ihminen hajoa seinään iskeytyessään? 
Kummat meistä ovat "todellisempia"?

Onko "vääriä" tai "oikeita" filosofisia teorioita? 
Jos laitamme kunkin teorian omaan kulttuurihistorialliseen kontekstiinsa, ne ovat perin järkeviä. Jos taas laitamme ne toiseen kontekstiin, ne ovat päättömiä.  Voiko niitä näin ollen sellaisenaan soveltaa muihin aikoihin ja paikkoihin (tekemättä niille vääryyttä)?
Onko Raamattu erityistapaus?

Miksi aina Freud (psykologiassa), vaikka hänen teoriansa validius on hyvin hataralla pohjalla? 

Löytyykö muutosvastarinnan tuoteselosteesta lopulta mitään muita ainesosia kuin pelko?
Voisiko olla, että kaikkien negatiivisten tunteiden takaa löytyisi lopulta tämä sama tekijä?

Jos näkemämme tapahtumat tähtitaivaalla ovat todellisuudessa tapahtuneet kauan sitten valon kulkeuduttua silmiimme valovuosia, eikö maapallon vuosientakaiset tapahtumat ole yhtä lailla nähtävissä jossakin valovuosien päässä? 
Voisimmeko maksaa Ulvilan surman tutkijat vajaan seitsemän valovuoden päähän katselemaan Auerin perheen talon pihaa tuona yönä joulukuun ensimmäisenä? 
Pääsisivät hekin vihdoin elämässään eteenpäin.
- -

Jostein Gaarderin klassikoksi noussut teos Sofian maailma on kuin filosofian kurssi. Sen taustalle – tai sen ympärille – on kiedottu nuorelle lukijalle suunnattu tarina Sofiasta, mutta filosofit, aina ajalta ennen Antiikin suuria liki tähän päivään saakka, esittävät yhtä lailla pääosaa. 

Muistan, että ikätoverini lukivat Sofian maailmaa kun olimme yläkoulussa. Minulle kirja oli tuolloin liian paksu, ja liian tyttöjen. Mutta niin oli mutkikas Sofian tarina, että nytkään, 25 vuotiaana, ei pysynyt ymmärrys aina mukana. Piti nousta ylös ja kävellä sohvapöytää ympäri kynsinauhoja räpeltäen.
Tulkoonpa kertomaan tämän olevan pelkästään yläkouluikäisten tyttöjen lukemista hän, joka tuon kirjan liian helpoksi kokee.

Kirja kehottaa ihmettelemiseen ja kysymiseen, astumiseen todella rajallisen käsitteisiin sidotun ajattelun rajojen ylitse.
Se vie niin mielenkiintoisten kysymysten äärelle, että toivoisin kaikkien tuon matkan tekevän.

Mitä koulujärjestelmämme voisi tehdä sen eteen, että sen läpi kulkeneessa ihmisessä olisi yhä tallella lapsenomainen ihmettelevä ja kyselevä mieli?


5 kommenttia:

 1. Sofian maailma on minulle todella tärkeä kirja. Sain sen myötä ensikosketukseni filosofiaan ala-asteen loppupuolella ja sittemmin olen päätynyt opiskelemaan filosofiaa. Tietysti tähän päätökseeni on vaikuttanut moni muukin asia ja kai innostus filosofiaan olisi syttynyt lukion ensimmäisellä kurssilla muutenkin, mutta silti olen todella kiitollinen Sofian maailmalle (ja Jostein Gaarderille tietenkin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua! Iteki mietin jos vaikka avoimessa lukis filosofian sivuaineeksi ihan vaan omaksi huvikseni.:) Meän lukion filosofianopettaja ei ollu kyllä varmasti lukenu Sofian maailmaa, niin epäinnostavasti opetti. Muistan sen, et ku se selitti Platonin luolavertausta ni pyörittelin silmiä että joooo. Gaarder kertoo asiat vähän eri tavalla havainnollisesti ja innostavasti!

   Poista
  2. Minun filosofian opettajani lukiossa oli aivan huippu, ehdottomasti innostavin opettaja, jonka tunneilla olen ikinä ollut. Asiat voi kertoa niin monella tavalla, ja helposti opettajan innostavuus/epäinnostavuus voi vaikuttaa siihen, haluaako aiheeseen enää omin päin tutustuakaan.

   Poista
 2. Voivoi. Tämä on yksi harvoja kirjoja, jotka olen jättänyt kesken. En vain pystynyt lukemaan, jouduin palaamaan aina taaksepäin kun lukemani meni niinsanotusti yli hilseen. Kirja on huudellut noista yläasteajoista (?) asti minua kirjastossa ja milloin missäkin ja kun kirja tuli kirpparilla vastaan eurolla ostin sen. Nyt se sitten huutaa kotikirjastossa. Tiedä sitten oliko ostos viisautta vai hulluutta. Pakko kai se on yrittää lukemista uudelleen aikuisiällä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höhöö, mulla oli sama: kirja ehti pomppia silmille millon mistäki hyllystä sen viistoista vuotta ennenku siihen tartuin.:D Ei muutaku tartut mörköä kaavunhelmasta sinäki!

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.