Ikuinen säätö – Helsingin huumemarkkinat (Jussi Perälä)


Laillistaa vai eikö laillistaa – siinä vasta pulma.

Jussi Perälä on laittanut itsensä likoon: viettäny vuosikaudet elämästään tutkien Helsingin huumepiirien elämää. Sitäkö se on, mitä elokuvista näemme?
Eihän se sitä ole.

Kehotan lukemaan Perälän haastattelun Helsingin sanomista kesäkuulta 2013. Tuo juttu onnistuu herättämään mielenkiintosi kirjaan varmasti paremmin kuin mihin minä pystyisin. Ja haluan, että mielenkiintosi herää. Kirja on loistava. Ei samalla tavalla kuin Kesän varjot tai Tuulen viemää, mutta se avaa uutta maailmaa, niin kuin kirjan pitää. Helsingin sanomien jutun on kirjoittanut loistava Maria Pettersson, ja se löytyy täältä.

Tämä ei ole maksettu mainos, mutta haluan sanoa, että sen myötä kun sallin itseni tilata Hesarin nettilehtineen, olen ollut pykälän verran onnellisempi ihminen. Blogillani haluan kehottaa ihmisiä lukemaan. Ja jos jotakin tämän blogini lukijalle haluan suositella, on se nimenomaan Helsingin Sanomat.
Se ei ole Kaleva, eikä iltapäivälehtien nettilehdet.
Ero on valtava.


Niin, siis Perälä ja Helsingin huumemarkkinat. Öinen Helsinki, ne vaarat, ja se jännitys, jota kaupunki parhaimmillaan kykenee tarjoamaan. Kuin viidakko
ja sinä olisit Tarzan.
Haluaisitko sinäkin, jos voisit?

Minä ehkä haluaisin. Mutta en usko, että olisin valmis uhraamaan sunnuntaisten aamuhetkieni arvon.
Sillä tuo mahdollisuus ei ole sama, kuin saada kahdet lempihousut yhden hinnalla. Että ostaa ne, käyttää, ja hukkaa ja unohtaa. Muistaa niitä ehkä vuoden päästä valokuvia teettäessään.

Vuosikaudet huumepiireissä jättää jälkensä. Sitä öistä Helsinkiä, sateesta kiiltäviä katuja, hoitamattomien asioiden pakenemisen tuottamaa mielihyvää, pakonomaista huolettomuutta, salaperäisiä seuralaisia; mitä, jos niitä kaipaisikin? Kaipaisi kuin pois mennyttä ystävää. Ja jos se ei meinaisi loppua millään.
Että valkea kahvikuppi ja aamuinen sanomalehti hyvin pyyhityn ikean ruokapöydän ääressä tuntuisi vain karulta ja vajaavaiselta.

Että oltiin jengi,
ja nyt meitä ei enää ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.